niedziela, 24 maja 2015

Zapiekanka z seitanem

Połączenie seitanu i ziemniaków jest tak oczywiste, że nie mogło obyć się bez przepisu na ziemniaczaną zapiekankę. Pyszka. 


Składniki na 4 porcje:
250g ugotowanego seitanu
sól
pieprz
zioła prowansalskie

8 ziemniaków
8 łyżek mleka roślinnego
2 łyżki oleju
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz

2 cebule
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki mielonej kolendry
1/4 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól

Ugotowany seitan natrzyj solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, po czym utłucz je na purée z dodatkiem mleka, oleju i gałki muszkatołowej. W razie potrzeby dopraw ziemniaki solą i pieprzem.
Cebulę pokrój w paski, umieść na patelni, podlej wodą, dodaj łyżkę oleju, kolendrę, chilli, paprykę i sporą szczyptę soli, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu aż cebula mocno zmięknie. W razie potrzeby dolej wody, żeby cebula się nie przypaliła.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż płasko ziemniaki, pokryj równomiernie cebulą, a na wierzchu ułóż plastry seitanu. Przykryj naczynie folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Po tym czasie zdejmij folię i piecz zapiekankę jeszcze przez 10 minut.

4 komentarze:

  1. Ooo, jak uwielbiam pieczone ziemniaki w ziołach, tak podobnej zapiekanki nie robiłam. Zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, wygląda naprawdę świetnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. tak bardzo kusi mnie by spróbować seitan, muszę go gdzieś dopaść w końcu i tempeh też - to dwa produkty na mojej liście must eat :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłem kilka lat temu seitan, tylko nie pod bierzącą wodą a zmieniając ją w naczyniu.
    Od niedawna zaopatrzyłem się w mąki bezglutenowe i mocno ograniczyłem spożycie glutenu.
    Nasi przodkowie spożywali mniej glutenu i byli zdrowsi :)

    OdpowiedzUsuń

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...