środa, 4 lutego 2015

Pomidorowa z soczewicą zupa krem

Od początku lutego spisuję, ile czego zjadłam, ile miało to kalorii i ile ważę. Pilnuję też regularności posiłków. Jest 4 lutego i efekty są pozytywne. 
Spisuję też, ile wydałam pieniędzy na jedzenie. Póki co, wychodzi 69 groszy dziennie. Fakt, mam trochę strączkowych zapasów, jakieś pojedyncze puszki, resztki mąk. Zakupy obejmują, póki co, owoce i warzywa. No, dobra. Obejmują jabłka.
Nie mam też przesadnie dużo czasu, bo po feriach wróciłam do pracy, w której zjadam to, co przygotowałam w domu. W końcu jest w tym jakiś plan i porządek.
W dzisiejszym jadłospisie pojawiła się zupa pomidorowa z czerwoną soczewicą, a właściwie zupa soczewicowa z pomidorami. Pozycja o tyle korzystna, że zawiera dwa składniki + przyprawy i można ją zrobić w 20 minut.



Składniki na 4 porcje:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1/2 łyżeczki soli jodowanej
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 puszka pomidorów krojonych

Soczewicę opłucz w zimnej wodzie, umieść w garnku, zalej trzema szklankami gorącej wody, dodaj przyprawy i gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, przez 15 minut. Po tym czasie dodaj puszkę pomidorów i gotuj przez kolejne 5 minut. Gotową zupę zmiksuj blenderem na krem. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem.

6 komentarzy:

  1. Fajna zupa, lubię takie proste połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Soczewica genialnie się sprawdza w zupach ^^ Jadłabym

    OdpowiedzUsuń
  3. 1. Nie chce mi się iść do sklepu, 2. Wszystkie potrzebne składniki mam w domu, 3. Potrzebuję szybkiego obiadu na jutro na uczelnię, więc już wiadomo jak to się skończy ;)
    ___________
    Natalia, http://www.pieceofsimplicity.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...