czwartek, 28 sierpnia 2014

Mercimek köftesi

Szukając w internecie przepisów wykorzystujących kaszę bulgur, trafiłam na mercimek köftesi, o których słyszałam już dawno, ale o nich zapomniałam. 
Tureckie klopsiki z soczewicy są przepyszne i sycące, a najlepiej smakują z sosem czosnkowym.
Bierzcie i jedzcie. 



Składniki na około 30 klopsików:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka kaszy bulgur
1 łyżka oliwy z oliwek
2 cebule
1 łyżeczka soli
1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 pęczek natki pietruszki

Soczewicę przepłucz w zimnej wodzie, umieść w sporym garnku o grubym dnie, zalej czterema szklankami wrzątku, przykryj pokrywką i gotuj na malutkim ogniu, nie mieszając, przez 12 minut. Po tym czasie do garnka z soczewicą wsyp kaszę bulgur, wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj przez kolejne 3 minuty. Następnie zdejmij garnek z gazu, zawiń w ręcznik i kołdrę na 20 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj bardzo drobno pokrojoną cebulę i łyżeczkę soli. Smaż cebulę na małym ogniu aż będzie miękka. Uważaj, żeby jej nie przypalić. W miękką cebulę wmieszaj przecier pomidorowy.
Kiedy soczewica z kaszą odleży swoje, dodaj do niej cebulę z przecierem, słodką paprykę, kumin i bardzo drobno posiekaną natkę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie, w razie potrzeby, dopraw solą.
Łyżką nabieraj nieduże porcje masy i formuj je w podłużne kotleciki.

I już! :)

10 komentarzy:

  1. Pięknie się nazywają :) Bulgur bardzo lubię, więc muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. czym zastąpić kaszę bulgur, której nie posiadam?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasza jaglana zadziała. Proporcje soczewicy, kaszy i wody są takie same, tylko się je gotuje razem przez 15-20 minut. Później tak samo.
      Ktoś mi pisał, że kasza kuskus też działa. :)

      Usuń
  3. Ale one sie potem nie posklejaja? Ogolnie super pomysl:) jednak z kasza jaglana zamiast bulgur zeby pozywne bylo

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze sobą się nie posklejają, spokojnie ;)

      Usuń
  4. czy potem piec je jakoś, smażyć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie. Powinny być podawane na zimno :)

      Usuń

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...