poniedziałek, 17 marca 2014

Szarlotka bez cukru

I w dodatku pełnoziarnista. Jest krucha, delikatna, słodka i aromatyczna.
Można ją upiec w formie do tarty lub w zwykłej, małej, prostokątnej blaszce. 



Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
3/4 łyżeczki soli
1/2 szklanki oliwy z oliwek
około 3/4 szklanki lodowatej wody
8 słodkich jabłek
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka imbiru
4 mielone goździki
2-3 łyżki mleka roślinnego

Na godzinę przed rozpoczęciem pracy wstaw oliwę do zamrażarki. Po tym czasie przełóż ją do dużej miski, poszatkuj szybko nożem, dodaj mąkę i sól i zacznij energicznie wyrabiać ciasto. Stopniowo dodawaj lodowatą wodę do czasu aż ciasto zacznie się ładnie kleić. Ulep z niego kulę i wstaw do lodówki na kilka minut (tyle, ile zajmie Ci przygotowanie jabłek). 
Obierz jabłka, pokrój je na małe kawałki, dodaj cynamon, imbir i goździki, bardzo dokładnie wymieszaj.
Wyjmij ciasto z lodówki, podziel na dwie części - jedna powinna być nieco większa od drugiej. Większą część rozwałkuj na cienki placek o wymiarach nieco większych od foremki. Umieść go delikatnie w formie, dokładnie ułóż na dnie i na brzegach. Zrób w cieście dziurki widelcem, żeby powietrze miało którędy uciekać podczas pieczenia. Wyłóż jabłka i przykryj je rozwałkowaną mniejszą częścią ciasta. Sklej brzegi, zrób widelcem kilka dziurek. Posmaruj wierzch mlekiem roślinnym.
Szarlotkę piecz w piekarniku nagrzanym do 250 stopni przez 20 minut. Po tym czasie obniż temperaturę do 180 stopni i piecz ciasto przez kolejne 35 minut. 

8 komentarzy:

  1. Skąd by tu widelec w kształcie serca ;-)
    Pięknie, pozdrawiam, czytam i oglądam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. A spód Ci się normalnie zrobił? Zawsze piekę "na raty", żeby wszystko mi się zrobiło, bo inaczej spód zostaje surowy. Ale może z Twojego przepisu znowu spróbuję upiec całość.

    Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód wyszedl idealny. Być może jest to kwestia bardzo wysokiej temperatury na samym poczatku pieczenia - jablka sie nie zdaza rozpasc, kiedy spod jest juz podpieczony metoda szokowa ;)

      Usuń
  3. 250 stopni? o matko, aż się boję próbować :P ale szarlotka pełnoziarnista mnie przekonuje, może temperatura nie jest taka straszna ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po 20 minutach sie temperature obniza. Nie ma sie czego bac. Wychodzi super :)

      Usuń
  4. I naprawdę jest słodka bez cukru? Jak to możliwe? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tradycyjnej szarlotki używa się najczęściej szarej renety, która jest kwaśna i trzeba ją dosładzać. Ja użyłam słodkich jabłek, których dosładzać już nie trzeba.
      Jeśli już ktoś naprawdę potrzebuje, żeby ciasto było super słodkie, polecam dodać kilka namoczonych i zmiksowanych na papkę daktyli. :)

      Usuń
  5. super! i jeszcze bez masła:) Polecam też mąkę amarantusową do szarlotki - w mojej wersji dla cukrzyków to wygląda tak: http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/08/dietetyczna-szarlotka-bez-maki-zotka.html

    OdpowiedzUsuń

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...