poniedziałek, 11 listopada 2013

Paprykarz warzywny z kaszą jaglaną

Z powodów zawodowo-prywatnych blog nieco zwolnił. Jeśli już gotuję, są to raczej stare przepisy.
Paprykarz z kaszą jaglaną też jest starym przepisem, ale jeszcze nigdy tu nie trafił. Nadrabiam więc zaległość. :)



Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
2 duże marchewki
1 nieduża pietruszka
2 czerwone papryki
1/2 papryczki chilli
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól i pieprz

Kaszę jaglaną przepłucz najpierw zimną, a potem gorącą wodą, umieść w garnku o grubym dnie, zalej 1 i 1/2 szklanki wrzątku, lekko posól, przykryj pokrywką i gotuj, nie mieszając, na małym ogniu przez 20 minut.
W drugim garnku umieść soczewicę, zalej szklanką wrzątku, lekko posól, przykryj pokrywką i gotuj, nie mieszając, na małym ogniu przez 15 minut. 
W trzecim garnku umieść starte na tarce o drobnych oczkach marchewki i pietruszkę, podlej wodą i duś aż do miękkości warzyw. 
Paprykę, papryczkę chilli, czosnek i cebulę zmiksuj na papkę i przełóż do marchewki z pietruszką. Gotuj przez kilka minut, po czym wyłącz gaz, połącz warzywa z soczewicą i kaszą, wszystko wymieszaj, dopraw koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem.

1 komentarz:

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...