sobota, 24 sierpnia 2013

Ravioli di magro al pomodoro

Ravioli, czyli włoskie pierożki w cieście makaronowym, najlepiej smakują z pomidorowym sosem. Ten poniższy jest bardzo prosty, łagodny, idealnie dopełniający paletę smaków i zapachów na talerzu. 
Zjadłabym jeszcze, ale rozsądek mówi, że czas przestać. ;)



Składniki na 4 porcje:
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1/2 czerwonej papryki
1/2 kg pomidorów
sól
4 porcje ravioli di magro
drobno posiekana natka pietruszki

W małym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej czosnek i pokrojoną cebulę. Dodaj paprykę pokrojoną w paski oraz sparzone i obrane ze skórki pomidory. Wszystko wymieszaj, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy warzywa będą miękkie, zmiksuj je na gładki sos. Dopraw go do smaku i polej nim świeżo ugotowane ravioli. Gotowe danie posyp natką pietruszki.

1 komentarz:

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...