piątek, 16 listopada 2012

Kotlety z białej fasoli i kaszy gryczanej

Nie jest to potrawa, którą przyrządza się od tak, kiedy akurat najdzie nas na nią ochota. Choć nie wymaga dużo pracy, potrzebuje czasu. Bo ta fasola się trochę musi moczyć (sama się moczy, więc wysiłek gotującego - żaden). Potem gotuje się długo (również sama). I odleżeć swoje w lodówce musi (kibicować jej nawet nie trzeba). Jednak warto uzbroić się w cierpliwość i odczekać swoje. To naprawdę dobre kotlety!


Składniki na 12-16 kotletów:
1 szklanka suchej białej fasoli
1 torebka kaszy gryczanej
1/2 łyżeczki kminku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
sól, pieprz
woda
mąka kukurydziana

Fasolę zalej wodą i odstaw na 12 godzin. Po tym czasie odlej wodę, fasolę zalej wrzątkiem, zostaw na 20 minut. Potem znów odlej wodę, zalej fasolę zimną wodą i gotuj przez 60 minut, na wolnym ogniu, pod pokrywką. Następnie wsyp do fasoli 1/2 łyżeczki soli, wymieszaj i gotuj przez kolejne 30 minut. W międzyczasie ugotuj kaszę. Kiedy fasola i kasza będą gotowe, odstaw je do przestygnięcia. Zmiksuj fasolę z kaszą, kminkiem, czosnkiem i czosnkiem niedźwiedzim. Dopraw masę solą i pieprzem. Jeśli będzie za sucha, dolej nieco wody. Jeśli przesadzisz z wodą, dosyp trochę mąki kukurydzianej. Gotową masę wstaw na dwie godziny do lodówki, a następnie uformuj dłońmi kolety, obtocz je w mące kukurydzianej i usmaż na patelni na złoty kolor.

4 komentarze:

  1. o takich kotletów jeszcze nie jadłam, chociaż ostatnio bardzo Często odkrywam zalety smakowe białej fasoli. Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  2. A uda się jeśli zrobię z kaszy jęczmiennej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, ze udadzą się bez wątpienia :)

      Usuń
  3. Ile mogę użyć fasoli już namoczonej ?

    OdpowiedzUsuń

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...