sobota, 1 września 2012

Sałata z dynią

Składniki na 4 porządne porcje:
1/3 główki sałaty lollo
1/3 główki sałaty masłowej
1 łodyga selera naciowego
1 malutka cebula
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki octu balsamicznego
szczypta pieprzu
szczypta cukru trzcinowego
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 nieduży pomidor
garść słonecznika
około 300g dyni

Sałatę dokładnie umyj, osusz i podrzyj na kawałki, prosto do miski. Seler naciowy pokrój na cienkie plasterki, cebulę bardzo drobno pokrój i posól. Sok z cytryny wymieszaj z octem, pieprzem, cukrem trzcinowym i oliwą, dodaj natkę pietruszki i pokrojony pomidor, wymieszaj i odstaw. Słonecznik wrzuć na suchą, rozgrzaną patelnię i upraż na złoty kolor. Dynię pokrój w niewielkie słupki i usmaż na suchej patelni aż dynia będzie al dente (w razie potrzeby możesz ją doprawić w trakcie smażenia). Wszystkie składniki (oprócz słonecznika) wymieszaj, gotową sałatę posyp słonecznikiem.

1 komentarz:

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...