czwartek, 9 sierpnia 2012

Ratatouille z patisonami

Składniki:
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 cebula
5 ząbków czosnku
2 duże papryki
10 patisonów
1 średnia cukinia
6 pomidorów
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Po chwili dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i pokrojone w plasterki patisony. Wymieszaj warzywa, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu. Po kilku minutach dodaj cukinię pokrojoną w grubą kostkę. Znów wymieszaj, przykryj i duś aż warzywa puszczą sok i będą miękkie. Wtedy sparz pomidory, obierz je ze skórki i wrzuć do reszty warzyw. Przypraw potrawę koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem, papryką i ziołami. Jeszcze raz wszystko wymieszaj i gotuj przez około 10 minut. Podawaj z ziemniakami, makaronem, ryżem lub kuskusem. 

2 komentarze:

  1. Ale mowa o tych malutkich patisonach ze słoika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie, mowa o tych malutkich patisonach, które są świeże, nieprzetworzone, prosto z targu :)

      Usuń

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...