piątek, 27 lipca 2012

Zupa miso z tofu

Lubię gotować nie-sama i jeść nie-sama. :) 
Przepis pochodzi z książki "Kuchnia wegetariańska" Cornelii Schinhal. Zupa wyszła "słonawa", ale pyszna. Tutaj podaję wersję poprawioną, z mniejszą ilością słoności.

Składniki:
1 kostka (160g) tofu marynowanego
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1/2 łyżki oliwy z oliwek
4 pieczarki
2 łyżki miso
2cm korzenia imbiru
2 dymki (lub jedna malutka cebula)

Tofu pokrój w kostkę i wymieszaj z sosem sojowym i olejem sezamowym. W garnku rozgrzej oliwę z oliwek i podsmaż na niej pokrojone w plasterki pieczarki. Wlej 375ml wody i podgrzej na średnim ogniu. Zmniejsz ogień, dodaj miso do zupy, zamieszaj i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Dorzuć imbir pokrojony w cieniutkie słupki, pokrojoną dymkę i tofu. Wymieszaj zupę i podgrzewaj jeszcze przez chwilę. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...