środa, 4 kwietnia 2012

Pierogi z kaszą

Pierogi z kaszą kojarzą mi się z zimą. Ignorując kalendarz i biorąc pod uwagę panującą pogodę - moja na nie ochota jest uzasadniona.



Składniki ciasta:
300g mąki razowej
1 szklanka wrzątku
2 łyżki oliwy

Składniki farszu:
1 torebka kaszy gryczanej
2 cebule
1 ząbek czosnku
1 kostka (180g) tofu wędzonego
2 duże ogórki kiszone
sól i pieprz

Połącz mąkę z wodą, dodaj oliwę i bardzo dokładnie zagnieć ciasto. Ugotuj kaszę. Cebulę pokrój, wrzuć na patelnię, zalej 3/4 szklanki wody i uduś do miękkości. W misce wymieszaj tofu rozdrobnione widelcem, ugotowaną kaszę, uduszoną cebulę, zmiażdżony ząbek czosnku i starte ogórki. Dopraw solą i pieprzem według uznania. Ciasto rozwałkuj na cienki placek, wytnij kółka, nałóż farsz i ulep pierogi. Gotuj je w lekko osolonym wrzątku przez 2 minuty od ich wypłynięcia na powierzchnię.

Najlepiej smakują z dżemem z żurawiny.

4 komentarze:

  1. bardzo ciekawe:)
    ps. warto zrezygnować z weryfikacji obrazkowej, bo wnerwia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nigdy nie jadłam takich pierogów. a wiele już ich w życiu miałam okazję zjeść xd
    bardzo lubię.

    Dusia ma rację, weryfikacja jest straszliwie uciążliwa..

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ta weryfikacja u mnie nadal działa? Bo dzisiaj, dzięki Dusi, dowiedziałam się, że mogę ją wyłączyć, co zrobiłam, tylko nie wiem, czy skutecznie. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W sumie racja, zrobię sobie nowe nadzienie do calzone, czy bardziej swojsko: pieroga ;-)) Już mi ślinka cieknie...

    OdpowiedzUsuń

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...