środa, 18 kwietnia 2012

Ciasto drożdżowe z brzoskwiniami

Oczywiście brzoskwinie są tylko jedną z opcji. Czekam na sezon truskawkowy, na śliwki, rabarbar i poziomki. Przepis jest prosty, a ciasto bardzo smaczne. Rozdam zaraz po kawałku, niech się inni też nacieszą.

Składniki:
25g drożdży
1 szklanka wody
1 łyżka cukru trzcinowego
1 łyżka mąki

1/3 szklanki cukru trzcinowego
3 łyżeczki cukru waniliowego
1/4 szklanki oleju
3 szklanki mąki

brzoskwinie świeże lub z puszki albo inne owoce

1/4 szklanki oleju
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mąki

Drożdże rozpuść w szklance ciepłej wody, dodaj łyżkę cukru trzcinowego i łyżkę mąki, zamieszaj i zostaw na 20 minut. W tym czasie w misce utrzyj resztę cukru, cukier waniliowy i olej. Dodaj przesianą mąkę i wyrośnięte drożdże. Wyrób ciasto, przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem. Na wierzchu poukładaj owoce (dużo owoców) i posyp kruszonką zrobioną z oleju, cukru trzcinowego i mąki. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw ciasto i piecz przez 50 minut.

4 komentarze:

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...