niedziela, 4 marca 2012

Tzatziki

Składniki:
200g ogórków
1 kostka (180g) tofu naturalnego
200ml mleka sojowego
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżka natki pietruszki
1 łyżka świeżej mięty
sól i pieprz

Ogórki obierz i zetrzyj na tarce, dodaj pół łyżeczki soli, wymieszaj i umieść w sitku, żeby je odsączyć. Do malaksera wrzuć rozdrobnione tofu, mleko sojowe i czosnek i zmiksuj na gładką masę. Do tofu wrzuć połowę odciśniętych ogórków, sok z cytryny, sól i pieprz i ponownie dokładnie zmiksuj. Pozostałe ogórki przełóż do miski, zalej je zmiksowanym tofu, dodaj posiekane pietruszkę i miętę, wymieszaj i wstaw do lodówki na kilka godzin.

3 komentarze:

  1. ooo tak! smak wakacji! bez kitu! tęsknię za tym!:o

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tylko dobre mięsko z grilla do tego i mamy obiadek idealny :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, racja, z seitanem smakuje idealnie.

      Usuń

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...