wtorek, 20 marca 2012

Muesli Birchera

Podstawowy przepis na Muesli Birchera składa się z 1 płaskiej łyżki płatków owsianych moczonych przez 12 godzin w 3 łyżkach wody, 3 łyżek słodzonego mleka skondensowanego, 1 łyżki soku z cytryny, 1 dużego jabłka i 1 łyżki utartych orzechów włoskich lub migdałów. Dopuszczalne (a nawet wskazane) jest urozmaicanie przepisu poprzez zamianę jabłka na inne owoce (morele, brzoskwinie, truskawki, czarne jagody, jeżyny, porzeczki, morwy, maliny, śliwki), płatków owsianych na inne zboża (mąkę owsianą, pełne, namoczone ziarno pszenicy, płatki sojowe, ryżowe, żytnie, pszenne, z prosa, zarodki pszenne, podkiełkowaną pszenicę), jogurtu na inny nabiał lub składnik o podobnych właściwościach (pełnotłuste mleko, śmietanę, mleko orzechowe, migdałowe puree, skondensowane mleko niesłodzone, jogurt naturalny), orzechów włoskich na inne orzechy (laskowe) oraz dodanie 1 łyżeczki miodu lub 1,5 łyżeczki cukru brązowego (w przypadku rezygnacji ze słodzonego mleka skondensowanego). 
Pamiętać należy jedynie o zachowaniu podstawowych proporcji, a zwłaszcza o tym, że głównym składnikiem muesli są owoce. Wszystkie inne składniki to jedynie dodatki. 
Danie to należy przyrządzić bezpośrednio przed podaniem, ze świeżych owoców.
Najlepiej jest spożyć je jako pierwszy posiłek dnia, jeszcze na pusty żołądek.

Ponieważ doktor Bircher-Benner nie był weganinem, przetwory mleka krowiego musiałam zamienić na jogurt sojowy. Ci, którzy nie mają możliwości zakupu takiego jogurtu, mogą spróbować mleka roślinnego. Myślę, że kokosowe jest odpowiednio gęste.

Składniki:
3 łyżki jogurtu sojowego
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżka zarodków pszennych
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 duże jabłko
1 łyżka rozdrobnionych orzechów włoskich

W miseczce wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny. Dodaj zarodki pszenne i cukier trzcinowy i znów wymieszaj. Na tarce o grubych oczkach zetrzyj jabłko razem ze skórką i wmieszaj je w jogurt. Gotowe muesli posyp orzechami (już nie mieszaj) i od razu zjedz.

1 komentarz:

  1. Już dawno chciałam zrobić, ale jakoś zwykłe musli bardziej do mnie przemawia. :D

    OdpowiedzUsuń

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...