czwartek, 8 marca 2012

Drożdżówki z jabłkami

Kiedy masz w domu paczkę drożdży, możesz wyczarować cuda.

Składniki:
1/2 szklanki mleka sojowego naturalnego
25g drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki mąki pełnoziarnistej


1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki wody
2 łyżki cukru trzcinowego

220g mąki pełnoziarnistej
szczypta soli
1 łyżeczka oleju


600g tartych, odsączonych jabłek
1/3 łyżeczki imbiru
1/3 łyżeczki kardamonu
1/3 łyżeczki cynamonu
1/3 łyżeczki pieprzu 
5 goździków zmiażdżonych w moździerzu
3 łyżki rodzynek
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
3 łyżki płatków migdałowych

W garnku podgrzej mleko sojowe. Dodaj drożdże, łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, wymieszaj i poczekaj aż rozczyn urośnie. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą, wodę i cukier. Dodaj przesianą mąkę pszenną, sól i gotowy rozczyn. Połącz wszystkie składniki, po czym dolej olej. Wyrabiaj ciasto długo i dokładnie, po czym odłóż w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. W tym czasie wymieszaj jabłka z przyprawami. Rozwałkuj ciasto, wyłóż jabłka, posyp równomiernie rodzynkami, skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi, zawiń roladę, pokrój ją w plastry o grubości 2-3cm, ułóż je na blaszce, wstaw do piekarnika nagrzanego do 50 stopni (żeby drożdżówki wyrosły). Po 15 minutach ustaw piekarnik na 170 stopni i piecz na złoty kolor (20-25 minut). Kiedy bułki wystygną, możesz posypać je cukrem pudrem.

1 komentarz:

  1. Mmm, uwielbiam drożdżówki, ale nigdy mi się nie chce ich robić;D Pycha!:)

    OdpowiedzUsuń

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...