środa, 14 marca 2012

Deser cytrynowy z sosem miętowym

Składniki:
3 cytryny
2 szklanki mleka sojowego
4 łyżki tapioki
2 łyżki cukru trzcinowego
mięta

Cytryny dokładnie umyj i sparz. Dwie z nich zalej wrzątkiem i gotuj przez 30 minut. W drugim garnku umieść mleko sojowe, tapiokę i 1,5 łyżki cukru. Odstaw na 10 minut, po czym gotuj na małym ogniu, ciągle mieszając (żeby nie przypalić) aż mleko zgęstnieje, a tapioka będzie przezroczysta. Wtedy wyłącz gaz i zakryj garnek ściereczką. Ugotowane cytryny zmiksuj z dodatkiem soku z połowy tej trzeciej, surowej. Masę owocową przetrzyj przez sitko, dodaj mleko z tapioką i dokładnie zmiksuj. Przełóż deser do salaterek i wstaw do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj sos, ucierając liście mięty (im więcej - tym lepiej) z półłyżką cukru i sokiem z połowy cytryny. Schłodzony deser polej sosem, udekoruj plasterkiem cytryny i listkami mięty.

TAPIOKA i jaOrganizator: quchniawege

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...