Tradycyjne kruche składa się z białej mąki, krowiego masła, białego cukru i kurzego jajka. Co tu zrobić, kiedy postanowiło się nie jeść żadnego z tych składników? Proste - wszystko zamienić!
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki wody
6 łyżek mąki pełnoziarnistej
4 łyżki masła orzechowego
2 łyżki cukru trzcinowego
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wszystkie składniki umieść w misce i zagnieć jednolite ciasto, z którego będzie się dało ulepić kulkę. Wstaw je do lodówki na 30 minut, po czym podziel na 6 części i wyklej nim foremki do babeczek. Kiedy Twój piekarnik będzie się rozgrzewał do 180 stopni, wykombinuj obciążenie, dzięki któremu ciasto się nie wybrzuszy. Może to być na przykład folia aluminiowa (połóż ją na wierzch babeczek, a na nią wsyp fasolę) albo papier do pieczenia (postępuj podobnie jak w przypadku folii). Babeczki z obciążeniem piecz przez 10 minut, następnie zdejmij folię lub papier i fasolę i piecz przez następne 5-8 minut.
Na zdjęciu przykładowa, naprędce wykonana babeczka z dżemem malinowym, jabłkiem, kiwi i płatkami migdałowymi. Świąteczne babeczki będą nadziane budyniem i ozdobione owocami, które wtedy znajdę w domu. Każdy zestaw składników będzie pasował! :)
przepiękne te babeczki :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
a te ciasto nadałoby się na ciasteczka , takie wycinane foremkami , bo bardzo mi się podoba skład
OdpowiedzUsuńNadałoby się :)
Usuńo dziękuję za ekspresowa podpowiedź
UsuńŚliczne! Mogę jedną:P?
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie!
Pozdrawiam:)
a czy fasola po użyciu jej jako obciążenie nadaje się później do jedzenia?
OdpowiedzUsuńNatalia
Nie mam pewności, ale podpytam i dam niebawem znać, czego się dowiedziałam :)
UsuńNie za bardzo się ta fasola nadaje, bo jest upieczona na wiór. nadaje się za to na dożywotnie stosowanie jako obciążnik dla kolejnych ciast :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam bez fasoli i nic się nie wybrzuszyło! na razie wyglądają elegancko, jutro będę je czymś napełniała, myślę o kremie kokosowym :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Natalia