czwartek, 5 stycznia 2012

Bułki ze szpinakiem

Szpinak za mną chodził od kilku dni, dlatego na jednej potrawie nie mogło się skończyć. :)

Składniki farszu:
450g mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
1 kostka (160g) tofu marynowanego
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka pieprzu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

3 łyżki orzechów włoskich

Składniki ciasta:
1/2 szklanki mleka sojowego naturalnego
25g drożdży
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki wody
220g mąki pełnoziarnistej
szczypta soli

1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oleju


Szpinak wrzuć na patelnię, rozmroź go i odparuj. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku i rozdrobnione widelcem tofu, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystygnięcia. W garnku podgrzej mleko sojowe. Dodaj drożdże i 2 łyżki mąki, wymieszaj i poczekaj aż rozczyn urośnie. W misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i wodę. Dodaj przesianą mąkę pszenną, sól, bazylię, paprykę i gotowy rozczyn. Połącz wszystkie składniki, po czym dolej olej. Wyrabiaj ciasto długo i dokładnie, po czym odłóż w ciepłe miejsce na kilkanaście minut. Następnie rozwałkuj ciasto, wyłóż farsz, posyp orzechami, zawiń roladę, pokrój w plastry o grubości 2-3cm, ułóż je na blaszce, wstaw do piekarnika nagrzanego do 50 stopni (żeby wyrosły). Po 15 minutach ustaw piekarnik na 170 stopni i piecz bułki na złoty kolor (20-25 minut).

11 komentarzy:

  1. bardzo fajna i smaczna propozycja:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam szpinak zawsze i wszędzie :).

    OdpowiedzUsuń
  3. Akurat dziś kupiłam szpinak. Tylko czy te buły wyjdą mi tak pięknie jak Tobie..

    OdpowiedzUsuń
  4. Do czego służy mąka kukurydziana w tym przepisie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Zastępuje jajko, ale można jej nie użyć. Nic się nie stanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. czy można mleko sojowe zastąpić zwykłym mlekiem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zastępowanie mleka sojowego mlekiem "zwykłym" nie jest zgodne z założeniami diety wegańskiej, a o niej jest ten blog. Równie dobrze mógłbyś mnie, drogi Anonimie, zapytać, czy w innej potrawie ciecierzycę można zastąpić wołowiną, albo sałatę kurczakiem. Odpowiedź jest oczywista: nie, nie można i to z wielu powodów, od zdrowotnych, po etyczne.
      Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz używać mleka sojowego, polecam inne, na przykład owsiane. Do bułek nada się wspaniale.
      Jeśli nie chcesz natomiast używać mleka roślinnego, z powodzeniem możesz z niego zrezygnować i użyć ciepłej wody (w takiej samej ilości). :)

      Usuń

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...