piątek, 13 stycznia 2012

Babeczki z owocami

Coś na imieninowo-wieczorny czilałt. Do tego wino, kocyk i film. Albo rozmowy do rana. :)

Składniki:
1/3 szklanki mleka sojowego
15g drożdży
1 łyżka cukru trzcinowego
100-110g mąki pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki oliwy

Mleko podgrzej, dodaj drożdże, cukier i łyżkę mąki. Pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Mąkę pełnoziarnistą przesiej, dodaj gotowy rozczyn i oliwę. Wyrób ciasto na jednolitą masę. Zostaw na kilkanaście minut w ciepłym miejscu. Ciasto podziel na niewielkie kulki i wyłóż nimi foremki babeczkowe lub tartaletkowe. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na 10 minut, po czym rozgrzej go do 180 stopni. Piecz babeczki aż się przyrumienią (10-15 minut). 

To, co położysz na babeczki zależy od Ciebie. Na zdjęciu: powidła śliwkowe rozsmarowane na spodzie, kawałek kiwi i jabłka, trochę mandarynki, orzechów włoskich i wiórków kokosowych.

2 komentarze:

  1. mleko sojowe, mąka pełnoziarnista- mm jak pysznie i zdrowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny blog, wlasnie tutaj pierwszy raz trafilam, na 100% bede tu czesciej zagladac

    OdpowiedzUsuń

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...