poniedziałek, 21 listopada 2011

Tartaletki z ciasta francuskiego i brokułów

Składniki:
ciasto francuskie
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 cebula
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżeczka imbiru
300g brokułów
1/2 kostki (90g) tofu naturalnego
1/3 szklanki mleka sojowego naturalnego
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli
szczypta pieprzu

Foremki do tartaletek wyłóż ciastem francuskim. Wstaw je na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. W garnku rozgrzej oliwę i usmaż na niej pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Po chwili dodaj sól, pieprz i imbir. Brokuła podziel na różyczki i wrzuć do garnka. Wszystko wymieszaj, zalej szklanką wrzątku i gotuj pod przykryciem. Po 10 minutach wyjmij brokuły z garnka za pomocą łyżki cedzakowej i pozostaw je do ostygnięcia. W malakserze zmiksuj tofu, mleko sojowe i ocet balsamiczny. Brokuły rozdrobnij widelcem, dodaj zmiksowane tofu, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Gotowy farsz nałóż do tartaletek i piecz przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...