sobota, 5 listopada 2011

Pasztet sojowy z koperkiem


Składniki:
1/2 szklanki soi w ziarnach
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka otrąb
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka sosu sojowego
5 łyżek krojonego koperku

Do dużego garnka wsyp soję, zalej ją wodą i odstaw na noc. Rano ją ugotuj (zajmie Ci to ok 1,5-2h). Ugotowaną soję odcedź, wsyp do malaksera i zmiksuj dodając pół szklanki wody (albo użyj maszynki do maku). Cebulę pokrój, czosnek rozgnieć, wrzuć je na patelnię, wlej szklankę wody, lekko posól i uduś. Cebulę, czosnek, otręby, koncentrat i przyprawy dodaj do soi i zmiksuj (albo użyj maszynki), a następnie wmieszaj w to koperek. Powstałą w ten sposób masę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut.


Jedna SOJA i tysiąc potrawOrganizator: quchniawege

2 komentarze:

  1. Właśnie gotuję soję do w.w. przepisu, dam znać jaki wyszedł efekt końcowy ;)

    ZielonAda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze nie wystygło a już mam na widelcu ;) Pyszny pasztecik, skórka delikatnie chrupka, środek aromatyczny i dopieszczony. Piekłam o 10 minut dłużej, ale nie osiągnęłam tak zwartej konsystencji jak na zdjęciu, może z powodu dodania wody do miksowanej soi. W każdym razie polecam spróbować! Na pewno jeszcze nie raz go upiekę :) Dziękuję za przepis !

      ZielonAda

      Usuń

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...