środa, 2 listopada 2011

Kotlety z brokułów i tofu

Składniki:
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka imbiru
szczypta soli
szczypta pieprzu
200g brokułów
1/2 kostki (90g) tofu naturalnego
1/3 szklanki mleka sojowego naturalnego
1 łyżka octu balsamicznego
1 czubata łyżka mąki kukurydzianej
1 płaska łyżka mąki ryżowej
szczypta soli
szczypta pieprzu

W rondlu rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek. Po chwili dodaj imbir, sól i pieprz. Brokuły podziel na małe różyczki i wrzuć do rondla. Mieszaj. Po minucie wlej pół szklanki gorącej wody i gotuj pod przykryciem. Po około 10 minutach wyjmij brokuły łyżką cedzakową, rozdrobnij widelcem i odstaw, żeby wystygły. W malakserze zmiksuj tofu, mleko sojowe i ocet balsamiczny. Dodaj mąkę kukurydzianą i ryżową, sól i pieprz, po czym ponownie dokładnie zmiksuj. Połącz tofu z brokułami i wstaw do lodówki na 30 minut. Następnie uformuj małe kotlety, obtocz w mące kukurydzianej i smaż na jasnobrązowy kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...