czwartek, 6 października 2011

Zupa z dyni

Składniki:
600g dyni (może być więcej)
2 cebule
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka suszonej bazylii
2 łyżki wody
1/2 kostki (60g) tofu wędzonego
3 łyżki świeżej bazylii
3 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu


Dynię obierz ze skórki, pokrój na kawałki, włóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj cebulę pokrojoną w ósemki. W garnuszku wymieszaj cukier, oliwę, suszoną bazylię i wodę. Zalej tym dynię i wymieszaj. Naczynie żaroodporne wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 45 minut. Upieczoną dynię i cebulę zmiksuj z tofu, świeżą bazylią, bulionem, imbirem i octem balsamicznym. Podgrzej zupę, doprawiając ją sokiem z cytryny, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...