sobota, 15 października 2011

Ciasto na pizzę

Składniki na jedną dużą pizzę lub cztery małe, o średnicy ok 15cm:
1/2 szklanki ciepłej wody
1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
10g drożdży
200g mąki
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli

Do niewielkiej ilości ciepłej wody wsyp cukier oraz drożdże i dokładnie wymieszaj. Do miski wsyp mąkę tak, żeby powstała górka z dziurką. Do dziurki wlej drożdże i pozostałą wodę. Połącz składniki. Dodaj oliwę oraz sól i wyrabiaj ciasto. Jeśli będzie się kleić do palców, dosyp trochę mąki. Jeśli będzie za twarde, dolej trochę wody. Po około 10 minutach wyrabiania, natnij ciasto nożykiem, przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkuj, nałóż warzywka, czy co tam chcesz. Pizzę wstaw do zimnego piekarnika, a następnie nastaw go na maksymalną temperaturę (dzięki temu ciasto jeszcze trochę wyrośnie i będzie miękkie). Po około 15 minutach pizza powinna być gotowa (oczywiście zależy to od Twojego pieca, więc, zanim nakarmisz kogoś niedopieczoną pizzą, sprawdź to).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...