piątek, 21 października 2011

Bakłażany nadziewane kuskusem

Składniki:
4 małe bakłażany
sól
sok z cytryny
100g kaszy kuskus
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula
4 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
6 pieczarek
2 łyżki rodzynek
3 łyżki ananasa
3 łyżki zielonego groszku
2 łyżki świeżej bazylii
sól i pieprz

Bakłażany przekrój wzdłuż, wyjmij łyżką miąższ, posiekaj go i odłóż. Bakłażanowe łódeczki nasól, polej sokiem z cytryny i odstaw na 20-30 minut. Kuskus zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć poszatkowaną cebulę, zmiażdżony czosnek, pokrojony seler naciowy, pokrojone w plasterki pieczarki, rodzynki, ananasa oraz groszek, po kilku minutach dodaj bakłażanowy miąższ oraz poszatkowaną bazylię. Zdejmij patelnię z ognia i wmieszaj kuskus w warzywa, dopraw solą i pieprzem. Łódeczki opłucz pod bieżącą, zimną wodą, ułóż na blaszce i napełnij farszem. Piecz przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...