wtorek, 20 września 2011

Soja po grecku



Składniki:
1 cebula
1/2 czerwonej papryki
1 duża marchew
1 pietruszka
kawałek selera
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chilli
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
10 kotletów sojowych
1/2 l bulionu warzywnego


Cebulę pokrój, wrzuć do garnka, podlej wodą i uduś. Kiedy cebula będzie miękka, dodaj paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera zetrzyj na tarce i dorzuć do cebuli. Zalej to wszystko połową szklanki wody, dodaj liście laurowe i ziele angielskie i gotuj pod pokrywką, aż warzywa zmiękną (w razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody). Dopraw solą, słodką papryką, chilli i koncentratem pomidorowym. Kotlety sojowe ugotuj w bulionie warzywnym. W misce ułóż warstwami warzywa i kotlety, odstaw je na jakiś czas, żeby się przegryzły. Podawaj na zimno.
Danie to możesz również zamknąć w słoiku "na zimę". W tym celu w wyparzonym słoiku ułóż warstwy gorących warzyw i gorących kotletów, zakręć szczelnie słoik, postaw go do góry dnem i nie ruszaj, dopóki zawartość słoika nie wystygnie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...