piątek, 9 września 2011

Pasztet sojowy

Składniki:
2 szklanki soi w ziarnach
2 duże cebule
5 ząbków czosnku
1/2 szklanki otrąb
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka sosu sojowego

Do dużego garnka wsyp soję, zalej ją wodą i odstaw na noc. Rano ją ugotuj (zajmie Ci to ok 1,5-2h). Ugotowaną soję odcedź, wsyp do malaksera i zmiksuj, dodając szklankę wody. Cebulę pokrój, czosnek rozgnieć, wrzuć je na patelnię, wlej szklankę wody, lekko posól i uduś (tak, smażenie na oliwie jest fajne, ale tłuszczyk na biodrach już nie). Cebulę, czosnek, otręby, koncentrat i przyprawy dodaj do soi i wymieszaj. Powstałą w ten sposób masę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut.

PeEs1: Z powyższego przepisu wychodzi pasztet, który można rozsmarować na kanapce. Jeśli chcesz, żeby dało się go kroić, dosyp trochę bułki tartej.

PeEs2: Z powyższego przepisu wychodzi całe mnóstwo pasztetu. Jeśli chcesz urozmaicić sobie smakowe doznania, podziel masę na dwie części, do jednej dodaj dwa duże, sparzone, obrane ze skórki i zmiksowane pomidory oraz dwie łyżki bułki tartej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...