wtorek, 30 sierpnia 2011

Papryka nadziewana biryani

Składniki:
2 torebki ryżu (najlepszy basmati)
1 łyżka kurkumy
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 cebule
5 ząbków czosnku
1 duża marchew
5 goździków
3 pomidory
1 puszka groszku
1 łyżka garam masali
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka kardamonu
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
sól
12 białych papryk

Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 1 łyżki kurkumy, a następnie zostaw go do wystygnięcia. Na rozgrzanej oliwie podsmaż pokrojoną cebulę i zmiażdżony czosnek. Dodaj pokrojoną w plasterki marchewkę i goździki. Duś to pod pokrywką do momentu, w którym marchew będzie al dente. Dodaj sparzone, obrane ze skórki i posiekane pomidory, a po chwili dorzuć groszek. Do warzyw wsyp masalę, imbir, kardamon i pieprz, wmieszaj ryż, dosól do smaku i daj farszowi wystygnąć. Tak przygotowane biryani możesz jeść jako gotowe danie, ale nie idź na łatwiznę. Papryki umyj, odkrój dekielki i usuń gniazda nasienne, nadziej je farszem, zatkaj dekielkami, zawiń w folię aluminiową i piecz przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub na grillu (wegańskie barbecue rządzi!).



Wegetariański grillOrganizator: Aniko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...