czwartek, 18 sierpnia 2011

Cannelloni ze szpinakiem

Składniki farszu:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cukinia
6 pieczarek
1 paczka (450g) mrożonego szpinaku
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki kminku
sól i pieprz

Składniki sosu:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku

mnóstwo bazylii i oregano
6-7 dużych pomidorów
2 łyżeczki cukru trzcinowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

makaron cannelloni

W garnku numer 1 rozgrzej oliwę. Podsmaż na niej cukinię pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dorzuć, również w drobną kostkę pokrojone, pieczarki. Na to wszystko wyłóż szpinak i, podczas gdy będzie się stopniowo odmrażał, zachwyć się jego kolorem (podobno dobrze robi na oczy). Dodaj zmiażdżony czosnek i kminek, a następnie sól i pieprz (według swoich upodobań). Mieszaj farsz aż woda trochę wyparuje. Potem zostaw go w spokoju. Niech sobie wystygnie.

W garnku numer 2 rozgrzej oliwę. Uduś na niej posiekaną cebulę i zmiażdżony czosnek, dodaj zioła. Sparzone i obrane ze skórki pomidory pokrój najdrobniej jak umiesz (elektryczność i automatyczny sprzęt kuchenny rządzą), wrzuć do gara i zagotuj. Dopraw cukrem i koncentratem. Po 3 minutach postaw garnek numer 2 obok garnka numer 1. Niech sobie farsz z sosem stygną razem (będzie im raźniej).

Surowe cannelloni wypchaj farszem i ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem tak, żeby zakrył makaron. Jeśli zabraknie sosu, dolej trochę wody. Wstaw to wszystko do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz przez 35 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ponieważ zmęczył mnie spam wysyłany przez pewnego zautomatyzowanego anonima (100-120 komentarzy dziennie!), włączyłam weryfikację obrazkową. Mam nadzieję, że Was to nie zniechęci do komentowania zawartości mojego bloga! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...